Börskrasch?
- albnn96
- 7 jan.
- 2 min läsning
Både Ulf Lindahl som gästade EFN och Henrik Zeberg som gästade Dagens industri tror på en stor börskrasch - ska man lita på dom?
Ulf är grundare av Currency Research Associations, som använder sig av momentum-modeller för att mäta hur snabbt ett pris rör sig jämfört med dess historiska rörelser. Henrik Zeberg är chefsekonom på Swissblock.
Så dessa killar har helt klart erfarenhet inom sina respektive områden.
————————————————————
Vilka rörelser är det Ulf delvis pratar om när han säger att det nedgången började redan i somras?
Jag tror att man kan hitta dessa rörelser i VIX, ett index som mäter graden av oro och instabilitet på marknaden.
-VIX befann sig i en nedåtgående trend från oktober 2022 fram till i somras, då kursen bröt den negativa trenden och steg med 150 %.
-Därefter föll VIX snabbt och bildade flera lägre toppar under hösten. Strax före jul såg vi dock en topp som var högre än de tidigare lägre topparna från hösten.
-Det går ännu inte att dra några definitiva slutsatser, eftersom fler rörelser behövs som indikerar en tydlig uppgång i VIX innan man kan slå fast att en krasch är på väg.
-Det som kan sägas idag är att den tydliga negativa trenden i VIX från 2022 bröts i somras och det finns fortfarande nivåer på uppsidan som kan agera motstånd till kursen.
———————————————————
Hur pricksäker är VIX?
-Om världens börser börjar falla är det omöjligt att VIX inte visar rörelser som bekräftar detta.
-Under finanskrisen gav VIX de första indikationerna flera månader innan börsen började falla. Även under 2020 fanns rörelser i VIX som visade på en kommande nedgång mer än en månad innan börsen föll.
-Man kan alltså se tydliga signaler i VIX om något är på väg att hända på börsen innan det faktiskt inträffar.
————————————————————
Vad jag tror?
-Ingenting, det finns indikationer som talar för det Ulf & Henrik pratar om men ingen rörelse i VIX som bekräftar det än.

-Om VIX fortsätter röra sig i trenden som kursen befinner sig i nu så bör ingen större rörelse ske förrän tidigast runt månadsskiftet, då får man bevaka prisrörelserna för att se vilken riktning som är troligast.
-Historiskt sett går aktier upp. Lönsamma företag utgör en stabil grund i en portfölj, och det kan vara klokt att ha alternativa tillgångar som inte påverkas vid börsnedgångar.
———————————————————-
Henrik Zeberg - Dagens industri
Ulf Lindahl - EFN
Comments